saker som skrämmer mig

Det finns många grader av rädsla och det finns säkert många många saker jag finner skrämmande på ett eller annat sätt.
Det jag tänker på idag är inte den plötsliga schocken av adrenalin som kommer när man ser en spindel (har spindelfobi). Inte heller den känslan man får när man ser på en läskig film eller ens kompis smyger fram och säger BU!!

Den rädlsa jag tänker på idag är den som kommer som ett krypande obehag. Den finns där i bakgrunden och det är inte förrän det möjligtvis är för sent som du upptäcker exakt vad det är du är rädd för.

Jag har grämt mig över allt tjaffs om EU och växtodling. Det som cirkulerat är att EU skulle förbjuda att så från egna frön och ta egna sticklingar osv. Att endast vissa frön är godkända. Jag har inte forskat något i om detta är sant. Det verkar vara lite väl ambitiöst att införa en sådan regel när det inte finns något sätt att följa upp den. Fröbolag skulle gå i konkurs eller få minska sitt utbud och den biologiska mångfalden är i verklig fara.
Jag har inte tänkt så mycket på det hela eftersom det verkade lite osannolikt, vilket är anledningen att jag inte heller sökt mer information i fallet.

Men så igår uppmärksammade min älskling något på internet. Direkt smög sig den där rädslan upp. Som en iskall hand på axeln.
Monsanto.
Jag mår illa när jag hör namnet.
Genmodifierade växter och…ja… allt..  är deras gebit och de gör allt för att tjäna pengar.
Det senaste tilltaget var att de skulle genmanipulera kor att producera bröstmjölk. Varför, kan man fråga sig? Jag tror inte Monsanto skulle dra sig för något så länge de kunde tjäna pengar på det.
De vill ta patent på bröstmjölken. vad innefattar detta? Kommer det bli en avgift att amma sina barn helt plötsligt? Kommer de lobba för att höja tabun inför ammning på offentlig plats, göra ammning i allmänhet till något fult så de kan tjäna pengar?
det var bara toppen på isberget dock.
Jag vet inte varför jag gjorde det men jag googlade Monsanto, minns inte vad det var jag skulle kontrollera. Jag hittade dock något jag inte hade en aning om.
Barack Obama, en annars rätt hygglig kille tycker jag, hade skrivit på ”the Monsanto protection act”.
Monsanto Protection Act innebär att de inte kan bli åtalade för något de gör som visar sig göra skada. Om GMO ger cancer så kan inte någon stoppa dem från att sälja GMO eller åtala dem för att ha orsakat det.  Till exempel. De har sin rygg fri både nu och i framtiden.
DET skrämmer mig.
De har fritt fram att göra vad som helst.
De har sagt att de inte ska genomföra det som gör plantor sterila, dvs att lantbrukare inte ska kunna använda frön från sin egen skörd året efter. Än så länge, vad jag vet, har de hållt detta. Samtidigt, om de har Monsanto Protection Act i ryggen, kan de väl göra vad de vill.
Detta är alltså företaget som gett oss DDT, PCB och Round-Up.
Visst, skitbra att de försöker modda växter att trivas i torkan. Jobba för att fixa svälten…. men till vilket pris.

Monsanto är mitt monster under sängen…..

På en helt annan gren. Visserligen har det med pengar att göra men är långt ifrån multinationella företagsjättar…
Kassaregister.
Nu ska ALLA som säljer något ha ett kassaregister. De är dyra. Stora.
Min syster är fårbonde. Försörjer sig på det hon kan, fåren, fårklippning och att vara marknadsknalle.
Det känns lite omöjligt för någon som har det så knapert plötsligt ska punga ut för att skaffa ett kassaregister.
För att de står på marknader och säljer småsaker.
Men så är det nu. Ganska orättvist tycker jag.
Marknaderna kommer försvinna… de genuina hantverken kommer ersättas av de redan företagssamma försäljarna som vill sälja det vanliga, godis, t-shirts och krimskrams från fabriksbanden.
Tycker det är synd.
Såg någon som var för detta, som minsann tyckte det var rätt att dessa knallar betalade skatt. Att alla knallar ändå är invandrare med värdelöst gods att sälja.
det är inte sant. Visst, det finns många av varje kategori på många marknader, men många är hobbyhantverkare som vill dra in en extra slant.
Naturligtvis ska de som handlar av knallar ha ett kvitto!
Skatt, sure! Knallar ska betala skatt, men ofta tjänar de inte in pengar utöver den gräns man får tjäna per år.
Men… kassaregister. ett sådant kommer ta sju svåra år att tjäna in. för att inte tala om klumpighet och eventuell avsaknad av vattentålighet.

Nåja.
Nu har jag fått tjata av mig.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s